A szemről

Myopia

Myopiának nevezzük azt, amikor valaki rövidlátásban, vagy látászavarban szenved. Vagyis a távol lévő alakok, formák elmosódnak. Ez azért van, mert a szem fénytörő képessége az egészségesnél nagyobb. Ezt a szemgolyó túlzott hosszúsága, vagy a szemlencse és a szaruhártya fokozott domborúsága okozhatja. Az emberek 10%-a különben rövidlátó.

Megoldás persze van, -miért is ne lenne- a hordani kívánt szemüvegnek, vagy kontaktlencsének negatív törőerejű konkáv lencsének kell lennie.

 

Hypermetrópia

Hypermetrópiának nevezzük azt, amikor valaki távollátásban, vagy látászavarban szenved. Vagyis az előbbi fordítottja, amikor közelre nem képes fókuszálni a szem. Ezt az okozza, hogy a szem fénytörő képessége kisebb az egészségesnél. Ez pedig amiatt lehet, mert a szemgolyó túl rövid a törőképességéhez képest, vagy a lencse laposabb a szokottnál, esetleg hiányzik. A túl közel levő tárgyakról érkező fénysugarak a szemgolyó mögött találkoznak, ezért minél közelebb van az adott tárgy, annál jobban lesz homályos a kép.

Megoldás, itt is a szemüveg, vagy kontaktlencse. Ki hinné, nem igaz? Náluk főleg az asztali munkáknál, például olvasásmál, számítógépezésnél lehet szükség szemüvegre, vagy kontaktlencsékre.

 

Asztigmia

Az asztigmiát a szem fénytörő közegeinek fénytörési hibája okozza. Ez akkor van, amikor a szaruhártya felszíne az egyik átmérő irányába domborúbb, a másikba pedig laposabb, ebből kifolyólag sem távolra, sem közelre nem lát jól az illető. A földön élő emberek felének van valamilyen szintű asztigmiája.

A megoldás itt valamivel bonyolultabb, de még mindig nem lehetetlen! Az ilyen szemekre úgynevezett cilinderes lencséket kell alkalmazni, aminek különlegessége, hogy egymástól eltérő dioptria értéke van.

 

Presbyopia

Az ember szeme körülbelül 40 éves korára elveszti a rugalmasságát, és a fókuszálási képességét. Ezzel a világon semmi baj nincs, mivel ez természetes.

Megoldás lehet a progresszív szemüveglencsék használata, ahol a lencse felső részét távolra, középső részét közép távolságra, alsó részét pedig közelre állítjuk be. Hátránya, hogy érthető módon itt nincs lehetőség kontaktlencsékre, előnye, hogy 3 szemüveg helyett 1 is elegendő lehet.

oldalam.hu
Ezt a weblapot az MTT Média Kft. készítette. További információk: www.oldalam.hu